Landelijke keuken Scandinavisch

Alles over landelijke keukens. De grote Special over landelijke keukens.

Noordelijk koel: De Scandinavische interpretatie van de landhuisstijl

Landelijke keuken scandinavisch
Kleine, onopgesmukte landelijke keuken met witte fronten. Keukenmerk: zeyko
Landelijke keuken met roestvrij staal
Landelijke keuken detail: spoelbak
Landelijke keuken met keukenfront in eikenfineer
Scandinavisch-modern aandoend keukenfront in noordelijke koele stijl met eikenfineer in witte beits. Keukenmerk: zeyko

Met de moderne terughoudendheid en elegantie van de Scandinavische woonflair, raken de noordelijke landelijke keukens een snaar, die steeds meer mensen niet onberoerd laat. Dankzij het koele en praktische concept, waarbij de voor de landelijke stijl zo typerende versieringen en romantisch-kitscherige snuisterijen achterwege blijven, vormen ze een overgang naar de klassieke keuken en doen ze zelfs af en toe denken aan de moderne, minimalistische keuken.

Zo kunnen bij de Scandinavische landelijke keuken ook vaak witte hoogglansfronten worden gebruikt of massief houten fronten van actuele trendy houtsoorten in koele grijstinten. Ladefronten en kaderfronten, segmentbogen en profielen zijn natuurlijk ook niet weg te denken uit de noordelijke interpretatie van de landhuisstijl. Vaak worden deze als contrast met het nuchtere wit in een maritieme kleur blauw geplaatst. Bij de keuze van een aanrechtblad kunt u ook hier opteren voor natuurlijke materialen. De meest geliefde modellen zijn houten aanrechtbladen met staafpatronen, die bijzonder goed passen bij de witte keukenmeubels. Bij donkere of grijze massief houten fronten past daarentegen in het kader van de noordelijke landelijke stijl ook een natuurstenen of eenvoudig kunststof aanrechtblad.

Om uw Scandinavische landelijke keuken echt tot zijn recht te laten komen, wordt aangeraden ook de rest van de ruimte overeenkomstig aan te passen. Als fronten en meubels zorgen voor een gereserveerde en koele invloed, kan rustieke wand- en vloerbedekking de gewenste landelijke sfeer weer oproepen. Dat werkt natuurlijk het allerbest in een typisch Scandinavisch houten huis, maar ook door de wanden te bekleden met hout, dat qua kleur en lichtheid complementair is aan de keuken, kan het gewenste effect bereikt worden. Een Noorse touch verkrijgt u door het gebruik van rode tegels in de keuken. Op de vloer staan oude, brede planken erg mooi, maar ook een vriendelijk ogend linoleum met ruitjespatroon, bijvoorbeeld in maritiem blauw-wit, is erg sfeervol.

Omdat het concept van de noordelijke landelijke keuken in veel opzichten toch al overeenkomt met de moderne keukenideeën, kan hier ook de modernste apparatuur worden gebruikt zonder dat er zich een stijlbreuk voordoet. Elementen van chroom of roestvrij staal passen zeer goed in het lichte totaalbeeld, zodat de koelkast, fornuis, vaatwasser en dergelijke niet speciaal met behulp van antieke of typische landhuisachtige afdekkingen gecamoufleerd hoeven te worden. Ook wat betreft de spoelbak en de kranen hoeft u niet terug te deinzen voor moderne concepten. Zowel klassieke roestvrijstalen spoelbakken als gangbare mengkranen kunnen worden gebruikt, maar ook de nieuwere in het werkblad verzonken spoelbakken, gegoten spoelbakken of antieke, extra grote porseleinen spoelbakken, met nostalgische wastafelkranen of eventueel met moderne kraan met uittrekbare slang.

Om te zorgen dat uw noordelijk-koele landelijke keuken er uiteindelijk als een landelijke keuken uitziet is de bijpassende keukendecoratie erg belangrijk. Kitscherige nostalgie en goedkope romantiek zijn hier niet op hun plaats, maar met behulp van maritieme accessoires kunt u de flair van de Noordzeekust naar binnen brengen. Hierbij zijn in principe de kleuren wit en blauw in al hun nuances geschikt, evenals ook grijstinten zoals deze in stenen en rotsen terug te vinden zijn, maar ook het sprekende rood, dat doet denken aan rieten strandstoelen en badlakens. Als motieven zijn schelpen, rotsen, zand en rietgras, vissen, meeuwen, boten, vuurtorens, vissersnetten, reddingsboeien, ankers, scheepsklokken en stuurwielen zeer geliefd. Een leuk idee is ook het gebruik van patrijspoorten als vensters of om aan de wand te monteren. Wie beschikt over genoeg ruimte in de keuken, kan ook een gezellig zithoek inrichten met een rieten strandstoel of gestreepte ligstoelen. Wat belangrijk is bij de Scandinavische keuken: overdrijf het niet met de keukendecoratie. Gebruik de effecten spaarzaam en met beleid, zodat de keuken weliswaar gezelligheid uitstraalt, maar het noordelijk-koele karakter niet teniet wordt gedaan.