Landelijke keukens Frans-mediterraan

Techniek en design: actuele innovaties uit de wereld van de keuken

Hedendaags mediterraan: Finca-keukens en de franse landhuisstijl

Landelijke keuken mediterraans spar
Mediterrane landelijke keuken van sparrenhout. De werkbladen zijn handgemaakt. Keukenmerk: zeyko

Steeds populairder wordt de mediterrane inrichtingsstijl, die de Spaanse, Italiaanse of Zuid-Franse zon in huis brengt. Ook in de keukenbranche heeft deze trend zijn intrede gedaan. Vele klanten zijn geïnteresseerd in zonnige landelijke keukens in Mallorcaanse, Toscaanse of Provençaalse stijl. Hierbij zijn zachte, warme kleuren en, net als bij alle landelijke keukens, natuurlijke materialen van het grootste belang. De bijzondere zuidelijke flair, die lichtheid en levensvreugde uitstraalt, wordt bovendien bereikt door mooi afgeronde zijden en aangename werkvlakken, die niet alleen om te zien, maar ook om te voelen een genot zijn.

Omdat de mediterrane landhuisstijl bijzonder trendy is, hebben bijna alle keukenmerken de elementen in hun programma waarmee een dergelijk keukenlandschap kan worden samengesteld. Het begin van het ontwerp vormen de fronten. Hierbij staan er kader- of cassettefronten van hout of houtfineer ter beschikking. Een ‘strich’-effect in verschillende nuances wit of andere pasteltinten zorgt voor de gewenste ontspannen sfeer. Vele merken hebben ook rijk versierde keukenfronten in het assortiment, die bijvoorbeeld beschilderd of gegraveerd kunnen worden met mediterrane details. De fronten worden afgewerkt met behulp van bijpassende grepen. In veel collecties komt de nostalgische gevlochten handgreep of bijzonder uitgevoerde knop voor. Bovendien is hier, zoals bij alle landelijke keukens, natuurlijk de sierlijke randlijst als keuze beschikbaar. Als aanrechtblad past een natuurstenen aanrechtblad het beste in de mediterrane landhuiskeuken. Een mooi gedecoreerd granieten aanrechtblad is niet alleen prachtig om te zien maar is ook eenvoudig te onderhouden en bijzonder stevig. Maar ook marmeren aanrechtbladen geven de landhuiskeuken een kostbaar uiterlijk en doen mediterraan aan.

De wanden worden hierbij in het algemeen met metselwerk, steen of tegels uitgevoerd. Het is daarbij zaak, de materialen zo min mogelijk bewerkt en zo natuurlijk mogelijk te laten.

Bij moderne interpretaties van de mediterrane landhuisstijl kan echter ook kleurige verf met een wis- of sponstechniek bijzonder luchtig en idyllisch werken.

Als vloerbedekking zijn eventueel natuurlijk aandoende terracottategels of stenen tegels geschikt. Vrolijke mozaïeken brengen nog een extra portie zuidelijke flair in de keuken.

Wilt u koken en leven als god in Frankrijk? Neemt u dan de typische thema’s en motieven uit de Provence op. Rustieke kruiden- en lavendelpotjes treft u hier aan. Het lichte paars van de lavendel is ook op de muur, op tegels, tapijten, gordijnen, schilderijen, pannenlappen en andere decoratieve accessoires bijzonder mooi.

Landelijke keuken mediterraans geel
Deze zandgele landelijke keuken in Franse landhuisstijl doet denken aan vervlogen tijden. Liefdevolle details zoals geribbelde pilasters of gevlochten manden in een open kast zorgen voor een gezellige sfeer. Keukenmerk: zeyko
Landelijke keuken mediterraans rustiek frans-italiaans
Landelijke keuken in L-vorm. Bij de vervaardiging van dit model keuken liet de keukenfabrikant zeyko zich naar eigen zeggen inspireren door de villa's in Veneto.

Voor de typische Toscaanse flair kunt u vertrouwen op mand- en vlechtwerken in alle soorten. Open kasten of rekken in de keukenbasis kunnen in plaats van met laden worden uitgerust met gevlochten manden. Fruitmanden, zitmeubels van rattan en een mooi gevlochten wijnrek passen ook in dit thema. Als motief voor de landelijke keuken in de stijl van de Toscaanse landerijen, die op textiel, schilderijen of keukendecoraties voorkomt, raden wij olijven, cipressen, wijnranken, klaprozen, flessen met olijfolie en in het algemeen oranje-, rood-, bruin- en groentinten.

De Finca-keuken vraagt om een onvervalste, natuurlijke en charmante sfeer. De perfecte decoratie is daarbij vooral eenvoudig en omvat sfeervolle mozaïeken van stenen en tegels, alsmede licht, luchtige gordijnen, stoelkussens en ander textiel, voornamelijk in zuiver wit of in witnuances.