Keuken-onderhoud

Bedenk al bij het ontwerpen van uw nieuwe keuken dat verschillende materialen ook verschillend onderhoud nodig hebben. Hier kunt u nalezen, waarop u bij het dagelijkse keukenonderhoud – bijvoorbeeld van uw aanrechtblad en de fronten, moet letten.

Keukenfronten

Keukenfronten, ongeacht of het gaat om gelakte, houten, folie, of kunststof fronten, kunnen zonder problemen worden behandeld met de gewone huishoudelijke, in water oplosbare, schoonmaakmiddelen. Het gebruik van agressieve en schurende middelen en schuursponsjes dient vermeden te worden, met name bij gelakte fronten. Middelen op basis van nitro of kunsthars kunnen alle type fronten beschadigen. In het algemeen geldt: na het reinigen de fronten zorgvuldig droogwrijven.

Indien u twijfels heeft omtrent het gebruik van een bepaald schoonmaakmiddel, test dit dan altijd eerst uit op een onopvallende plek.

Let op bij houten fronten: voor het definitief verwijderen van vuil uit de poriën, dient u altijd in de richting van de houtnerf te bewegen.

Aanrechtbladen uit gelaagde kunststof

Aanrechtbladen uit gelaagde kunststof dienen regelmatig te worden gereinigd. Daarvoor kunt u nagenoeg alle reinigingsmiddelen gebruiken, die geen schurende of polijstende deeltjes bevatten. Ook middelen met een hoge zuurgraad en zeer zure zouten, alsmede vettige en politoeren met was kunnen de oppervlaktestructuur van het kunststof aanrechtblad veranderen.

Gebruik voor de reiniging warm water, omdat door koud water lelijke strepen en verkleuringen kunnen ontstaan.

Absoluut taboe zijn staalwol, zeemleer en gebruikte doeken. Gebruik voor het schoonmaken van uw aanrechtblad uit gelaagd kunststof liever een zachte doek of een spons en voor het nadrogen een papieren doekje.

Water dat lang blijft liggen of een vochtige spons op de stootvoegen, dat zijn de verbindingsplaatsen van het aanrechtblad, doen uw keuken geen goed.

Als u hete pannen, schalen of bakblikken wilt neerzetten, dient u altijd een onderzetter te gebruiken.

Er dient niet direct op het aanrechtblad uit gelaagd kunststof gesneden te worden, daar er daarbij krassen ontstaan. Gebruik altijd een snijplank of laat direct een geïntegreerde snijplank in het ontwerp opnemen.

Natuurstenen en granieten aanrechtbladen

Natuurstenen aanrechtbladen hebben open poriën en zijn daarom absorberend. Zonder het juiste onderhoud kan vuil binnendringen en zullen er vlekken ontstaan. Iedere 1 à 2 jaar dient het natuurstenen aanrechtblad een speciale impregnering te krijgen met een water- en olieresistent middel. Let erop, dat het aanrechtblad volledig schoon en droog is en breng vervolgens de impregnering aan. Het materiaal zal een groot deel van het opgebrachte middel opnemen. De rest kan eenvoudig afgeveegd worden. Deze beschermende behandeling zorgt ervoor, dat er geen vuil in vloeibare vorm meer in het stenen aanrechtblad kan binnendringen. Het blijft aan de oppervlakte en kan probleemloos worden verwijderd.

Voor dit doel zijn zuurvrije reinigingsmiddelen zonder schurende elementen het meest geschikt. Zuur kan een natuurstenen blad beschadigen, zodat u erop dient te letten dat er geen zuurhoudende levensmiddelen in direct contact komen met het oppervlak. Zoals bij ieder aanrechtblad geldt hier ook: geen hete schalen, pannen of blikken zonder onderzetter neerzetten en niet zonder snijplank direct op het aanrechtblad snijden.

Natuurhouten en massiefhouten aanrechtbladen

Massief houten aanrechtbladen bestaan uit een natuurlijke en levende grondstof, die zich aanpast aan de omstandigheden waaraan hij wordt blootgesteld. Hoge luchtvochtigheid en het vocht, dat ontstaat bij keukenwerkzaamheden, leiden tot meer ‘werken’ van het houten blad. Zorg er daarom voor, dat er nooit te lang water op uw massief houten aanrechtblad blijft liggen en vermijd het om vochtige doeken of sponsjes erop te leggen. Na de vochtige reiniging dient het blad direct drooggewreven te worden.

Aanbevolen wordt om het echt houten blad regelmatig te behandelen met een washoudend middel, om zo de water- en vlekkenresistentie te garanderen.

Normale verontreinigingen zoals stof, vingerafdrukken of lichte restanten van keukenwerkzaamheden kunnen met een mild schoonmaakmiddel en een pluisvrije doek worden verwijderd. Voor hardnekkigere vlekken gebruikt u wasbenzine of huishoudzeep.

Glazen aanrechtbladen

Moderne glazen aanrechtbladen beschikken over enkele bijzondere eigenschappen: het hier gebruikte enkellaags veiligheidsglas is absoluut eenvoudig te onderhouden, licht- en hittebestendig. Daarom is de reiniging en het onderhoud van een glazen plaat ook zeer eenvoudig. Voor het reinigen van helder glas kunt u eenvoudige, milde reinigingsmiddelen of glasreinigers en een normale spons of doek gebruiken. Alleen bij gesatineerde glazen oppervlakken dient u erop te letten, dat het schoonmaakmiddel geen siliconen of zuren bevat. Het direct schuren, krassen en snijden op een glazen aanrechtblad kan leiden tot beschadigingen. Daarom wordt het gebruik van een snijplank aangeraden.

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!