Zwarte keuken

Modern, die is zwart

In het begin is de vraag bijna altijd hetzelfde: „Welke kleur moet mijn keuken hebben?”. Het antwoord van de meeste klanten is – puur statistisch gezien – als „wit”. Tenminste in Nederland, klassiek wit is vaak de gekozen kleur als het gaat om keukens. Maar is dat altijd van toepassing? 

 

Greeploos, zwart komt nog intenser tot zijn recht.
Zwart met accenten. Foto: Rotpunkt

Het tegenovergestelde lijkt meer waar te zijn. Zwarte keukens zijn in opkomst. Je ziet ze overal, op Instagram en Pinterest, in residentiële tijdschriften, op beurzen – en ook steeds meer in appartementen en huizen.

Geen enkele andere toon combineert zoveel noblesse en nonchalance, zoveel expressie en subtiliteit. Zwart staat voor extravagantie, mysterie, waardigheid. Zwart leidt tot respect. Het lijkt allemaal onbewust als we kijken naar een zwarte keuken. De kleur van de fronten en het materiaal van de fronten hebben een grote invloed op het feit of we ons prettig voelen in onze keuken of niet.

Zwart, het betere wit

Zwart behoort net zoals wit en grijs tot de neutrale kleuren of „niet-kleuren”. Terwijl wit wordt geassocieerd met ruimtelijk, definieert zwart vorm en contour. In veel gevallen worden neutrale kleuren gebruikt om intense, levendige kleuren te laten zien. Maar ze kunnen ook zelfstandig gebruikt worden.

Nieuwe oppervlaktematerialen zorgen ervoor dat vette vingers weinig sporen achterlaten. De vlekkeloze look blijft bestaan, zelfs door intensief gebruik van de keuken. Anti-vingerafdruk coating is het moderne toverwoord gebruikt door veel keuken fabrikanten.

„Zwarte prikkelt alles”

Met donkere planken krijgen keukens een casual cafe charme. In het levendige spel van contrasten laat zwart licht hout stralen en roestvrijstaal schitteren. Overigens is de angst dat zwart alles ongemakkelijk en koel maakt ongegrond als je bijvoorbeeld zwart met hout combineert. In feite moet men zich afvragen waarom zwart al lang gevestigd is in de mode en nog maar sinds kort zijn plaats in de keuken design kosmos heeft ingenomen. „Zwart prikkelt alles,” zei Coco Chanel ooit. En laten we eerlijk zijn: wat goed is voor mode kan niet helemaal verkeerd zijn voor keukens.

In sommige opzichten past zwart nog beter in de omgeving dan wit. In witte keukens is het krijgen van het juiste contrast met de witte muur van verre eenvoudig. Zwart creëert een natuurlijk contrast dat bijna altijd past.

Wandmeubel of keuken? Het slimme compromis van beide concepten.
Lichte kamer en donkere keuken - het perfecte contrast. Foto: Ballerina
Het zwart van deze keuken laat de houttinten oplichten.
Zwart zet accenten. Foto: Allmilmö
De subtiel verlichte plankelementen geven deze zwarte keuken diepte.
Planken om de zwarte soberheid los te maken. Foto: Nobilia
Greeploze, lichte fronten worden omlijst door de zwarte behuizing.
Rechtlijnigheid staat ook voor zwarte keukens.
Zwart en wit worden intenser in het levendige contrast.
Pure estetiek: plinten en werkblad in licht hout

Zwarte apparaten: HIGH-TECH verborgen

De integratie van de apparaten in een zwarte keuken gaat meestal slechts op één manier. Namelijk om de apparaten volledig in het zwart te houden. Alleen op deze manier ontstaat een harmonieus totaalbeeld van de keuken, alleen op deze manier verschijnt de keuken als een eenheid. Bosch Hausgeräte ontwikkelt dit idee tot in de finesses met de accentlijn carbon black-serie.

Duidelijk en compromisloos: het zwarte Bosch assortiment.
Ingebouwde oven met magnetron en stoomfunctie Carbon zwart. Foto: Bosch

Een blik op de apparaatlijn is voldoende – en u begrijpt het idee. Puristische optiek, zwarte glazen fronten, zwarte bedieningselementen en handgrepen – dit alles resulteert in een homogeen totaalbeeld. Allemaal zonder poespas. Allemaal duidelijk. Bovendien, de consistentie. Bosch biedt een compleet portfolio voor de zwarte lijn. De accentlijn carbon black omvat: ovens, kookplaten, kookplaat met geïntegreerde afzuigkap, warmte- en sousvidelade, afzuigkappen, magnetron en koffiezetapparaat.

„Zwart absorbeert het onbeduidende en weerspiegelt het essentiële”, zegt Robert Sachon, de hoofdontwerper van Bosch. En wat is het essentiële? Voor Sachon is het de functie. Dus bedieningsknoppen, frame details, displays en handgrepen. En juist daar vertrouwt Bosch op haptische en optische kwaliteit. De bedieningselementen zijn bijvoorbeeld gemaakt van geborsteld roestvrij staal met DLC (diamantachtige koolstof) en het handvat is gemaakt van geborsteld zwart geanodiseerd metaal.

Maar het zwarte glas van de apparaten heeft nog andere voordelen dan die van het benadrukken van speciale elementen. Het rijke zwart biedt aantrekkelijke effecten bij daglicht of slim gebruikte verlichting. „Het is niet de kleur, maar het samenspel van licht en schaduw is het belangrijkste designelement in kunst en design”, zegt Sachon.

Contrasten nodig. De creatieve kracht van zwart is terug te zien in de combinatie met andere kleuren en materialen. Subtiele accentkleuren schitteren in een diepzwarte context.

Wit en zwart en grijs - een stijlvolle triade.
Elegant en tijdloos: één zwartmatte kraan. Foto: Blanco
armonisch ensemble: zwarte kraan met zwart werkblad.
Bijpassende wasmiddeldispenser in zwart mat. Foto: Blanco
De zwarte kraan onderscheidt zich esthetisch van de betonnen spoelbak.
Stijlvol: Beton en zwarte mat. Foto: Blanco

Vooral op het gebied van werkbladen en wastafels kan je mooi spelen. Blanco’s zwart-matte kranen kunnen de keuken bepaald iets geven, zeker in combinatie met een roestvrijstalen spoellbak of een Silgranit-spoelbak in grijs. Zwarte werkbladen voegen een vleugje verfijning toe. En omdat zwart het licht absorbeert, kunnen spannende licht-donkere effecten worden bereikt met slim gebruikte LED’s.

Het zwarte werkblad laat de koperen kraan stralen.
Donker natuursteen, ideaal in combinatie met een koperen kranen zoals hier. Foto: Lechner
Stijlvol en ongebruikelijk: een donker werkblad.
Lichtgevende vruchten op een compact aanrecht in Velvet Black. Foto: Lechner

Achter de voorkant: Het zwarte binnen leven

Van binnen en van buiten: om perfect te zijn heeft de zwarte keuken ook een zwarte corpus nodig.
Buiten zwart, binnen zwart - gewoon harmonieus. Foto: Ballerina

Zwart is een statement die geen compromissen kent. Dit is de reden waarom een wit binnenkant zelden wordt gezien in zwarte keukens. Natuurlijk, uitzonderingen bevestigen de regel hier ook. Effectief geënsceneerd met licht, kan een helder interieur van de keuken ook zijn charme hebben. Niettemin is het gemakkelijker om zwarte keukens met keukenfabrikanten uit het hogere kwaliteitssegment te realiseren, die verder gaan wat de voorzijde binnen het keukenmeubilair tonen.

Maar natuurlijk hoeft niet alles zwart van binnen te zijn. Er is ook zwart beslag, zoals die geproduceerd zijn door de beslagleverancier Blum. Niettemin, beslag, zelfs in zwarte keukens, zijn meestal gemaakt van metaal. Maar puristen kunnen dit ook op een andere manier. Er is beslag, zoals Tiomos van de beslagfabrikant Grass, die volledig bedekt zijn omdat ze in het meubilair zijn gefreesd.

Zwart zonder vuil: Dus geen halve perfectie

Met zwarte keukens is het als met witte kleren. De kleinste vuilvlek verpest de mooie perfectie. Tenminste in keukens, echter, de oorspronkelijke onberispelijkheid kan vaak snel worden hersteld. Regelmatige reiniging is net zo belangrijk voor zwarte keukens als voor alle keukens. Een zachte, niet pluizende doek met niet te veel lauw water is meestal genoeg, zelfs met lichte vuil. Als vet in het spel komt, is een milde huishoudelijke reiniger meestal noodzakelijk. Schuurmiddelen of oplosmiddelhoudende reinigingsmiddelen zijn echter absoluut taboe, omdat ze het oppervlak beschadigen. En: Verwijder vlekken zo snel mogelijk. Hoe langer de vlek blijft, hoe moeilijker het wordt om het te verwijderen.

Contrasten brengen leven in de keuken - hier een zwarte keuken met een witte oven.
Zoals in een bibliotheek: Zwarte keuken met slimme ladderoplossing.
Praktisch: er verschijnt een kookplaat onder het zwarte werkblad.
Goed verborgen: kookplaten onder zwart werkblad.

Matte of glanzende fronten – een filosofievraag

Zwart is niet gelijk zwart – zeker niet als het gaat om keukens. Erg belangrijk is het verschil tussen een zwarte matte front en een zwart glanzend front. Wat is beter? Dit hangt af van de eisen en voorkeuren van de gebruikers.

Glimmende fronten hebben het voordeel dat ze meestal gemakkelijker te reinigen zijn. Schade aan het oppervlak is echter ook beter zichtbaar. Bovendien, glanzende oppervlakken zien vrij koel, zij het elegant. Matte fronten daarentegen hebben een warme en huiselijke uitstraling en vertonen nauwelijks lichtreflecties.

Helaas laten zwarte, matte oppervlakken af ​​en toe zichtbare vingerafdrukken achter.
Zwart is chic zolang je geen vingerafdrukken ziet.

Hoeveell kost een zwarte keuken?

Wonen, eten, koken: moderne, zwarte keukens combineren dit op een stijlvolle manier.
Zwart in een ontspannen, open ontwerp. Foto: Bouwformaat.
Duisternis en licht: zwarte keukens kunnen goed geënsceneerd worden met een effectief gebruik van licht.
verfijnde lichteffecten. Foto: Leicht

Zwarte keukenfronten hebben vrijwel alle keukenleveranciers in hun portefeuille. Zwart is echter niet zwart. Om een optimaal effect te krijgen, heeft het zwart een bepaalde diepte nodig, die vaak alleen kan worden bereikt met hoogwaardige fronten, d.w.z. minder vaak, bijvoorbeeld op foliefronten en eerder op lakfronten. Bovendien is een anti-vingerafdrukcoating niet altijd inclusief. Daarom, als u een zwarte keuken wilt kopen, zult u waarschijnlijk dieper in uw portefeuille grijpen dan de gemiddelde keukenkoper. Met een budget vanaf 10.000 euro voor een zwarte keuken komt u zeker goed uit, die tevens een hoge kwaliteit biedt.

Zwarte keukens met het supermatte oppervlaktemateriaal Fenix van de Italiaanse leverancier Arpa Industriale komen heel overtuigend over. Fenix oppervlakken zijn zeer ondoorzichtig, d.w.z. ondoordringbaar voor licht, zacht aanvoelen en geen vingerafdrukken achterlaten. Zelfs thermische reparatie van kleine krassen is mogelijk. Dit is wat sommige keukenfabrikanten in hun portefeuille hebben. Bijvoorbeeld Leicht, Ballerina, Rempp, Schröder Küchen, Rotpunkt of – als je luxe wilt – Eggersmann.

Niet altijd onbelangrijk: Wandkleur en grepen

Kortom, veel muur kleuren kunnen worden gecombineerd met zwarte keukens, maar donker zal de kleur niet zijn. Dit kan een eenvoudige witte zijn, maar pasteltinten zijn ook mogelijk, soms zelfs sterke felle kleuren. Wat de grepen betreft, kiezen veel ontwerpers voor de optie van een greeploze keuken. Dit geeft de keuken het karakter van een zelfverzekerd statement met een duidelijk idee. Maar natuurlijk, roestvrijstalen grepen zien er ook geschikt.

Conclusie: Zwart is mooi

Tuurlijk, er is een zekere moed nodig om een zwarte keuken te kiezen. Stijlvol ontworpen, met de juiste materialen, het juiste licht, kan iets bijzonders uit voortkomen. Een zwarte keuken zet een duidelijk accent en kunnens decoraties en accessoires laten schitteren, evenals de omgeving.

Vindt keukenplanners bij u in de buurt

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!