Landelijke keuken Engels

Alles over landelijke keukens. De grote Special over landelijke keukens.

De Fijne Engelse sfeer: De Cottage-kitchen

Landelijke keuken eenvoudig

De charmante atmosfeer van het Engelse landleven geeft u het beste weer in een van de meest geliefde landhuiskeukens: de Cottage Kitchen. Van oudsher werd deze keukenstijl ontwikkeld voor ruimten met bijzonder weinig plaats in bescheiden zomerhuisjes. Moderne aangename ruimtes in Cottage-stijl ontstaan door het gebruik van mooie nieuwe landhuiskeukenfronten, bijvoorbeeld modellen met verticale plankenstructuur of met een brede omlijsting. Alle soorten traditioneel, onbehandeld hout zijn hiervoor geschikt, evenals matte lak in pasteltinten. Voor een moderne en luchtigere interpretatie van de Engelse landhuisstijl kan ook de kleur wit gebruikt worden voor keukenmeubels, aankleding van de omgeving, textiel en decoratie. Als materiaal voor het aanrecht is natuurlijk op de eerste plaats hout geschikt. Een nieuwe trend is het zogenaamde butcherblock-aanrechtblad, dat met zijn levendige patroon doet denken aan een butcherblock. Het houttype kan gekozen worden naar eigen smaak en qua kleur passend bij de keukenfronten. Grote, ronde houten knoppen of ouderwetse beugelgrepen maken de fronten van de landhuiskeuken helemaal af.

De karakteristieke authenticiteit van de Cottage landelijke keuken wordt nog verder versterkt door de met de nieuwe keuken gecombineerde losse meubels, zoals vrijstaande keukenbuffetten, bordenrekken of de typerende cabinets, kleine hangkastjes met of zonder glazen deuren. Mooie unieke landhuismeubels vindt u op rommelmarkten, bij handelaren in oude goederen of u wordt creatief en geeft reeds aanwezige meubelstukken een vleugje van de Engelse Cottage Style.

Het belangrijke thema styling heeft bij de Cottage Kitchen betrekking op vloeren, wanden en plafonds. Als vloerbedekking is naast de traditioneel aandoende vloerdelen met brede, licht versleten planken ook de opnieuw in de mode komende vinyl- of linoleumvloerbedekking geschikt. In een landelijke keuken zijn vloeren met een ruitpatroon altijd bijzonder mooi. Op de vloer, maar ook op de wanden, is ook de rode tegel, die in de loop der jaren een mooie patina krijgt, een succes. In moderne Engelse landelijke keukens kunnen de wanden echter ook op de oorspronkelijke wijze worden geverfd. Kies daarvoor lichte pasteltinten en probeer eens met versieringen te experimenten of technieken te gebruiken, waardoor de verf er oud en doorleefd uitziet. Natuurlijk horen er bij het authentieke beeld van een landelijke keuken ook oude balken aan het plafond. Deze mogelijkheid heeft echter niet iedereen. Een mooi houten plafond of een plafond, dat met met behulp van bepaalde verftechnieken eruit kan zien als hout, geeft dan ook een vergelijkbaar bijzonder effect.

Hier een vrij moderne interpretatie van de Engelse landelijke keuken

Natuurlijk dient ook de keukenapparatuur te passen bij de Cottage landhuiskeuken. Grote spoelbakken van porselein of keramiek kunnen worden geïntegreerd in de keukenonderdelen of in het keukeneiland. Vrijstaande spoelbakken doen het echter ook goed. In ieder geval moet er gebruik worden gemaakt van opvallende, antiek aandoende chromen, nikkelen of bronzen kranen. Net als bij alle landelijke keukens geldt hier: de modernste apparatuurtechniek in ouderwets retro-design verenigt alle uiterlijke en technische voordelen waar u van kunt dromen.

Qua apparatuur is een gasfornuis of een oude gietijzeren vuuroven hier natuurlijk de eerste keus, maar ook een modern fornuis of kachel kan met de juiste bekleding, afzuigkap in schouw-design of een omlijsting met tegels in de juiste sfeer worden gemaakt.

Aansluitend op de beperkte ruimte en de noodzaak deze perfect te benutten, factoren die bijgedragen hebben aan het ontstaan van de Cottage-stijl in oude Engelse zomerhuizen, zijn tegenwoordig ook de willekeurig geplaatste open rekken, evenals haken en wandhouders in landelijk design, een must bij de keukendecoraties. Als u kiest voor hangkastjes met glazen deuren, kunt u daarin een qua kleur en styling passend servies neerzetten en deze zo tot een geheel met de rest van de ruimte maken. Andere mooie accenten kunnen worden aangebracht met behulp van tafelkleden, theedoeken, pannenlappen of ander textiel met bloempatronen, of door grote, kleurige bossen bloemen neer te zetten. Bijzondere decoratieartikelen in vintagestijl of de al eerder genoemde Shabby Chic zijn te vinden in gespecialiseerde winkels of internetshops.