Landelijke keuken individueel en modern

Alles over landelijke keukens. De grote Special over landelijke keukens.

Ver verwijderd van regionale clichés:
De individueel-moderne landelijke keuke

Landelijke keuken modern

De landelijke keuken kreeg lange tijd te maken met clichés en leek niet meer te passen in het moderne levensgevoel, waarin eenvoud, minimalisme en high-tech de toon aangaven. Toch lijkt het erop dat klassieke waarden als gezelligheid en traditie niet zo eenvoudig eronder te krijgen zijn en zo is sinds enkele jaren de moderne, jeugdige landhuiskeuken bezig met een opmars onder zowel landhuisfans als critici. De modernste materialen, keukenapparatuur uit het high-endsegment, strak gedefinieerde geometrie en individuele oplossingen: zo ziet de verdere ontwikkeling van de traditionele landelijke keuken eruit.

Landelijke keuken van licht hout

Alle aangeboden stilistische mogelijkheden onder een noemer te vangen is een onmogelijke zaak, omdat de moderne landelijke keuken altijd de smaak van de eigenaar weerspiegelt en daarmee een zeer subjectief concept is. Wat ze echter wel gemeen hebben, is het wezenlijke kenmerk, dat traditioneel gezien de landhuiskeuken beheerste. “Rustiek” is echter tegenwoordig geen verplichting meer. Natuurlijke materialen, bij voorkeur hout, blijven een belangrijk kenmerk, maar de toepassing, bijvoorbeeld wat betreft de fronten, valt veel zakelijker uit. Romantische steekbogen en geprofileerde kaderfronten behoren tot het verleden, in plaats daarvan wordt bij de cassettefronten of keukenfronten met verticale plankenstructuur de voorkeur gegeven aan een nuchtere en duidelijke lijnvoering. Bovendien domineert de materiaalmix en zijn er geen grenzen gesteld aan persoonlijke voorkeuren:

Houten keuken met kersenhouten front
Het bijzondere beeld van deze individuele keuken van kersenfineer wordt versterkt door de combinatie met echt marmer. Op passende wijze werden hier stijlelementen van de renaissance gecombineerd met de kenmerken van de landelijke keuken. Keukenmerk: zeyko

Het hout in warme kleuren kan naar hartenlust worden gecombineerd met elementen van glanzend chroom, aluminium of roestvrij staal, maar ook met wit of gekleurd acrylglas of kunststoffen. Bij de fronten wordt deels ook gebruik gemaakt van opvallende kleuren en/of trendy houtsoorten.

Losse meubels in het landelijke keukensegment staan ook in de moderne landhuiskeukens bovenaan de lijst. Een traditioneel keukenbuffet met glas-in-looddeuren, hoekbanken en uitnodigende zitgroepen, evenals met name natuurlijk een groots opgezet keukeneiland, geven het woongevoel weer dat vooruitgang en traditie verbindt.

Na de keuze van de fronten maakt de compositie van de overige details de landhuiskeuken pas echt af. Voor de moderne landhuisstijl zijn met name moderne houten aanrechtbladen met staafmotief, zogenaamde butcherblock-aanrechtbladen, een goede keuze. Maar uiteraard staan ook natuurstenen bladen of bladen van acrylglas erg mooi. Eveneens vrij te kiezen zijn de bijpassende grepen of knoppen. Afhankelijk van het meer of minder folkloristische uiterlijk van de fronten, kan gekozen worden voor lichte metalen knoppen of juist liever voor antieke gevlochten handgrepen.

De gehele styling dient luchtig en jeugdig gehouden te worden zodat de landelijke keuken goed tot zijn recht kan komen. Er kan evenwel geëxperimenteerd worden met expressieve kleurpatronen om zo de tegelwand achter de nissen met een speelse mozaïek te versieren. Maar ook gedekte bruine of witte tinten zijn momenteel erg geliefd en geven de keuken nog meer ruimte. Naast de mooie tijdloze houten plankenvloer zijn er ook moderne vloerbedekkingen mogelijk, zoals de nieuwe linoleumdesigns, bijvoorbeeld met vrolijk ruitpatroon.

Het mooie van een moderne landhuiskeuken is, dat het gebruik van de modernste keukenapparatuur in de praktische roestvrijstalen uitvoering geen stijlbreuk meer veroorzaakt. De materiaalmix is welkom en zo hoeft u niet meer af te zien van een oven en stoomoven op een voor uw rug geschikte hoogte, of van de representatieve side-by-side koelkast. Maar natuurlijk staat ook een authentiek gasfornuis of een gietijzeren oven hier goed. Verder kunnen er zowel grote porseleinen spoelbakken met traditionele wastafelkranen als geïntegreerde, gegoten spoelbakken met kraan met uittrekbare slang worden gebruikt. Alles wat u mooi vindt, kan gebruikt worden, zolang er maar op gelet wordt noch de landhuisstijl noch de modern-minimalistische stijl in uw keukenontwerp te laten overheersen.

Houten keuken met wit dennenhoutfineer keukenfront
Keuken in landelijke stijl modern geïnterpreteerd: het keukeneiland van geborsteld grenenhout in kokoswit straalt eenvoudige elegantie uit. Keukenmerk: zeyko

Folkloristische concepten en regionale clichés spelen in de moderne landelijke keuken alleen nog een rol als u de nadruk wilt leggen op een speciale cultuur. Dan kunt u de boven beschreven decoratietips voor de regionaal geörienteerde landhuiskeuken als leidraad nemen. Maar voor de huidige interpretatie van de landhuisstijl kan van alles een beetje en van niets te veel worden gebruikt. Kruidenpotjes in overvloed, aan de wanden of boven het keukeneiland hangende antieke pollepels en pannen, gevlochten manden geplaatst in schuifkasten en rekken, gezellige tapijten, bijzondere hanglampen, mooie vitrages of gordijnen, bonte kussens, modern of rustiek serviesgoed… eigenlijk alles, wat het moderne landhuiskarakter en uw persoonlijkheid onderstreept en de ruimte tegelijkertijd uitnodigend maakt, is toegestaan.