Keukenapparatuur

Wetenswaardigheden over keukeninbouwapparatuur: fornuis, oven en stoomoven,koelkast en vrieskast, vaatwasser, afzuigkappen en over welke apparatuur u nog meer zou moeten weten.

Koken en bakken

Ovens, fornuizen en hun functies

Het conventionele elektrische fornuis of inbouwfornuis wordt in een kast onder het aanrechtblad ingebouwd en bevat normaal gesproken de kookplaat en oven. Uiteraard zijn er ook gasfornuizen. De oven en inbouwoven kan echter ook los van de kookplaat worden ingebouwd, vaak in een hoge kast wat het ergonomische en gezonde werken in de keuken mogelijk maakt.

Behalve de oude bekende verwarmingssoorten zoals hete lucht, boven/onderwarmte en grill beschikken vele nieuwe apparaten over extra functies zoals magnetron of stoom die zich aan de persoonlijke kookgewoontes laten aanpassen.

Verdere combinatiefuncties zoals bijvoorbeeld braadautomaat of een geïntegreerde braadthermometer zorgen voor een exacte toebereiding van vlees. Dankzij handige reinigingssystemen zoals de pyrolyse-functie kan de oven heel gemakkelijk bevrijd worden van verontreinigingen. Meer over fornuizen, ovens en hun functies kunt u hier vinden:

Kookzones & kookplaten

De behoefte naar meer comfort speelt tegenwoordig een centrale rol bij de keuze van de apparatuur, waardoor het inductiekoken zich als trend steeds meer vastzet. Handige informatie bij de verschillende kookplaatsoorten en de voor- en nadelen van de keramische kookplaat, inductiekookplaat, gaskookplaat en elektrische kookplaat kunt u in onze grote special over kookplaten vinden.

De verouderde kookplaatkassieker Elektrische kookplaat met gietijzeren pitten werd ten eerste door de praktische keramische kookplaat (ook bekend als cerankookplaat – Ceran is een handelsmerk van de firma SCHOTT) afgelost. Keramische kookplaten zijn duidelijk eenvoudiger te reinigen dan de kookplaten met de zwarte pitten, verlagen het verbrandingsgevaar doordat aangetoond wordt welke zones heet zijn en verhogen bovendien de esthetische waarde van een keuken.

De trend gaat tegenwoordig in de richting van de moderne inductiekookplaat resp. inductiefornuis. Inductiekookplaten worden steeds populairder en behoren tot de meest verkochte kookplaten. Hier wordt de hitte sneller ter beschikking gesteld en de inductie zorgt ervoor dat niet de plaat zelf maar de daarop gezette pannen worden verhit. Dit levert een behoorlijke enerbiebesparing op en zorgt tevens voor minder verbrandingsgevaar.

Modulaire kookplaat

Modulaire kookplaat resp zogenaamde domino-kookplaten kunnen door een verbinding vrij worden gecombineerd en maken het zo mogelijk uw eigen kookplaat vorm te geven zoals u dat wilt. Behalve gaskookplaten, keramische kookplaten of inductiekookplaten zijn er ook speciale kookplaten zoals de teppanyaki-plaat, de friteuse of de wokkookplaat.

Magnetron

Een andere belangrijke keukenhulp is de magnetron. Die is al langere tijd zijn slechte naam ontgroeid. Wetenschappelijke studies hebben inmiddels de geruchten over de kankerverwekkende werking van in de magnetron bereide maaltijden naar het land der fabelen verwezen. Er is juist veel goeds te melden: veel moderne (inbouw)magnetrons hebben naast de gangbare functies als grill, crisp (bereiding van knapperige maaltijden zonder enig gebruik van vet) en defrost (ontdooien van bevroren etenswaren) ook standaardkookfuncties, die u kent van uw fornuis of oven. Zo kunt u met uw magnetron grillen, met hete lucht koken en zelfs stoomkoken. Het koken met de magnetron hoeft niet meer gezien te worden als gehaast en simpel, maar kan juist heel gezond zijn en voldoen aan de hoge eisen van kritische eters.

Stoomoven

Misschien overweegt u een professionele stoomoven aan te schaffen. Dit keukenapparaat past perfect in de moderne trend en bij het gezondheidsbewuste levensgevoel, alhoewel de bereidingswijze, het verhitten van voedingsmidddelen door waterdamp, op zich al honderden jaren wordt gebruikt. De steamer, dat is de Engelse benaming voor de stoomoven, belooft smakelijke kookervaringen. Bij een zorgvuldige bereiding blijven zo goed als alle voedingsstoffen behouden.

U kunt kiezen tussen een oven/stoomoven-combi-apparaat of een apart te plaatsen stoomoven. In keukens uit het hogere segment wordt de stoomoven vaak al standaard ingebouwd.

Koelen

Hoe groot is mijn huishouden? Hoeveel plaats biedt mijn keuken? Hoe belangrijk vind ik modern design? En welke functies moet mijn koelkast bezitten? Deze vragen dient u zichzelf te stellen voorafgaand aan de aanschaf van een nieuwe koelkast, inbouwkoelkast, vrieskast of diepvrieskist.

De desbetreffende individuele eisen leiden dan tot een keuze van een gebruikelijke, te integreren inbouwkoelkast en een separate diepvrieskist, een inbouwkoel-/vriescombinatie, een moderne losstaande design koelautomaat of een side-by-side-apparaat volgens Amerikaans voorbeeld.

Vaatwassers

Vaatwassers, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, helpen erbij om in het huishouden water en stroom te besparen. De deels te integreren inbouwvaatwasser verdwijnt tot aan het bedieningspaneel achter het keukenfront. Bij de volledig te integreren vaatwasser is überhaupt niet meer te zien, waar bij u afgewassen wordt. Ook onderbouw vaatwassers worden door een meubelfront afgedekt. Losse apparaten kunnen uiterlijk niet aan het keukenblok worden aangepast en zijn daarom altijd te herkennen als keukenapparaat.

Ventilatie

De afzuigkap wordt overeenkomstig met de eisen qua afzuigingskracht, beperkingen van de ruimte en wensen op het gebied van design gekozen.

Afzuigkappen kunnen in een daarvoor geschikte bovenkast worden ingebouwd en indien nodig worden uitgetrokken, wat deze oplossing bijzonder interessant maakt voor compacte keukens. Ook de uitklapbare afzuigkap in de bovenkast vraagt slechts weinig ruimte en wordt meestal gecombineerd met klassieke of rustieke keukenprogramma’s.

Een bijzonder gunstige oplossing voor de eenvoudige keuken is een onderbouwkap. Als er meer ruimte is, bij een designkeuken of eilandkeuken, zijn er eiland schouwkappen, wand schouwkappen, kubuskappen of ventilatiemodules beschikbaar. Deze beschikken meestal over een zeer modern design maar moeten absoluut met behulp van deskundig advies al vroegtijdig worden opgenomen in het ontwerp. Alleen met een professionele en qua afmetingen passende luchtafvoer kunt u uiteindelijke het plezier ervaren van een geluidsarme afzuigkap met veel vermogen.

Wonen & welbehagen

Natuurlijk zijn er ook talloze extra inbouwapparaten, die in het klassieke assortiment niet worden genoemd en meer tot uw persoonlijke wooncomfort behoren. Vanzelfsprekend is het mogelijk om ook de wasmachine en droger in de inbouwkeuken te integreren. Een ander detail voor genieters is een inbouwkoffiemachine (soms ook: koffievolautomaat).

Een warmtelade onder of boven het fornuis is nuttig voor het rijzen van deeg, ontdooien of warmhouden van spijzen en natuurlijk voor het voorverwarmen van borden.

Een elektrische broodsnijder kan in een schuiflade geplaatst worden, een broodsnijder of een keukenmachine kunnen staand in een zogenaamde broodsnijderkast op een hefsysteem worden ingebouwd.

Een bijzonder highlight voor genieters: een eigen wijnkoelkast, ook wel wijnklimaatkast genoemd, die ook bestaat als inbouwapparaat.

Online-keukenplanning

De KeukenAtlas online-keukenplanner

Keuken ontwerpen in online-keukenplanner met 3D-weergave

DROOMKEUKEN GEZOCHT? NU VINDEN!